BLOG: Derfor er jeg liberal

Foto: Gratisography.com

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

BJØRN HEBSGAARD NIELSEN, medlem af Liberal Alliances Ungdom

Mere frihed og mindre regulering – det er den mest præcise forklaring på, hvorfor jeg er medlem af et liberalt ungdomsparti. Fordi jeg tror på, at mennesker sagtens kan tage ansvar for eget liv, og at der ikke er behov for en stor stat til at adfærdsregulere og bestemme, hvad man må og ikke må.

Danmark er selvfølgelig et relativt frit land, hvor man kan give udtryk for nærmest alle de meninger, som man skulle have, og hvor man kan stifte alle de foreninger, man har lyst til, så længe de ikke har et voldeligt budskab. Alligevel lever adfærdsreguleringen i bedste velgående.

Hvis man insisterer på at køre uden sikkerhedssele, så mener jeg også, at man selv skal stå til ansvar for det valg

Her tænker jeg bl.a. på forbuddet mod rusmidler som f.eks. cannabis eller heroin, tvangsopkrævet licens og påtvungen sele i bil. Alle disse love er med til at mindske den personlige frihed, for selvom det at køre med sele er en fornuftig ting, og at det ikke er særlig klogt at indtage rusmidler, så er det ikke noget, jeg vil blande mig i, så længe folk bare ikke tvinger andre mod deres vilje til at gøre det. Derfor mener jeg selvfølgelig, at man selv skal tage ansvar for de ting, man gør. Hvis man insisterer på at køre uden sikkerhedssele, så mener jeg også, at man selv skal stå til ansvar for det valg, som man har truffet, hvilket jo også er et kerneliberalt princip: frihed under ansvar.

Som liberal mener jeg også, at staten skal have en mindre størrelse, end den har i dag. Her tænker jeg på, at staten i dag f.eks. har en institution som udbyder fjernsynsprogrammer, og at man har et kulturministerium. Jeg mener på ingen måde, at sådanne institutioner er nødvendige kerneopgaver for staten, og derfor mener jeg selvfølgelig, at de skal fjernes.

Staten skal i stedet udføre de kerneopgaver, som er fundamentet for at sikre borgernes frihed. Her tænker jeg på politiet, forsvaret og fængselsvæsenet samt et sikkerhedsnet for dem, der har det allerstørste behov for hjælp.

Nogle af de offentlige opgaver skal altså dermed privatiseres. Og så skal det være muligt at konkurrere med disse virksomheder. For konkurrence er nemlig godt for forbrugeren. Det sikrer en god service og lave priser. Et godt eksempel på en virksomhed, der er med til at gøre prisen lavere og sørger for mere konkurrence, kunne f.eks. være Uber, hvor privatpersoner frivilligt kan indgå en handel, så begge parter bliver tilfredse. Uber er nemlig med til at nedbryde de høje priser, når der kommer konkurrence mellem dem og de traditionelle taxaer.

Disse eksempler er de primære grunde til, at jeg er liberal, og hverken konservativ eller socialistisk. Fordi mere konkurrence, en større privatsektor og mindre adfærdsregulering vil være med til at sikre mere frihed for den enkelte borger.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail