BLOG: Legaliser stoffer og hjælp misbrugerne

Foto: James McGuire

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

AF BJØRN HEBSGAARD NIELSEN, medlem af LAU

Jeg går ind for en legalisering af alle stoffer – så er det sagt. Det er der flere grunde til. Mest af alt fordi jeg ikke vil blande mig i, hvad andre har lyst til at gøre med deres egen krop. Hvis min nabo ønsker at ryge cannabis eller for den sags skyld at tage heroin, så er det på ingen måde noget, jeg vil blande mig, så længe han ikke lider mig til last.

Tit møder jeg dog påstanden om, at det vil gå ud over misbrugerne, samt der vil komme flere af dem, hvis man legaliserer stofferne. Dog viser flere undersøgelser, at det er ukorrekt. At man i stedet har oplevet mindre kriminalitet, mindre misbrug og nogen steder endda skatteindtæger på grund af salget af de nu lovlige rusmidler.

Gør som Portugal!
For en gang for alle at slå denne påstand ned, at en legalisering skulle have store sundhedsmæssige konsekvenser, vil jeg referere til Portugal, der fra 2001 afkriminaliserede alle stoffer. Dette er selvfølgelig ikke helt det samme som en legalisering, men i forhold til påstanden om at en legalisering kun vil have negative effekter og skabe markant flere misbrugere, kan resultaterne fint benyttes. Generelt viser tallene sig nemlig at være positive i den forstand, at færre ser ud til at få mén grundet forbrug af stoffer.

Her er 3 eksempler på nogle af resultaterne af afkriminaliseringen:
Et fald på 25% af førstegangeforbrugere af stoffer blandt de 13-16-årige
Et fald på 28% af førstegangeforbrugere af heroin blandt 16-18-årige
Et fald på 72% i antallet af narkorelaterede HIV-tilfælde i perioden 2001-2006

Kilde: Drug Decriminalization In Portugal

Med tallene ovenover mener jeg roligt man kan sige, at det er et falsum, at en legalisering skulle være medvirkende til et større misbrug. Det er selvfølgelig rigtigt, at det aldrig er godt at have et misbrug, men disse opstår altså i mindst lige så højt omfang, hvis der ikke er noget forbud, som hvis der er.

Grundet forbuddet er der i dag ingen kontrol med stoffernes kvalitet, hvilket kan være medvirkende til dødsfald. Dette er nogle af de overvejelser man skal tage op, hvis man vitterligt ikke går ind for legalisering eller i det mindste en afkriminalisering. 

Desuden hjælper det på ingen måde misbrugerne at dunke dem i hovedet med en bøde. Dette kan decideret have den modsatte effekt, hvor man risikerer, at misbrugerne kommer længere ud i deres misbrug.

Hvis man i stedet legaliserer stofferne, hvorved man giver brugerene mulighed for i fred at indtage de stoffer de ønsker, samt at man tager misbrugernes problemer alvorligt, kan man hjælpe misbrugerne i langt højere grad end i dag. Derfor bør vi legalisere hurtigt muligt – fordi det bør være folks eget valg, men også fordi det er ufornuftigt ikke at gøre det.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.