BLOG: Væk med licensen

Væk med licensenDR Byen (Foto: Naotake Murayama, CC BY 2.0)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

BJØRN HEBSGAARD NIELSEN, medlem af Liberal Alliances Ungdom

I Danmark skal du betale medielicens, hvis du har muligheden for at se nogle af DR’s programmer.

Du bliver simpelthen påkrævet at betale licens, hvis du f.eks. har en smartphone eller en computer med internetforbindelse, og det selvom du ingen intension har om at se nogle af de licensfinansierede programmer.

Det er selvfølgelig helt ude i hampen at have et system som dette.

Naturligvis bør man selv aktivt tilvælge, hvilke tjenester man ønsker og derefter betale for dem. Hvilken rimelighed er der i, at man skal betale for DR’s ydelser, selvom man aldrig benytter sig af dem. Det er der bestemt ikke nogen rimelighed i.

Der findes dog alligevel nogle argumenter, der tit benyttes af licenstilhængere:

 – Licens sikrer, at der findes en objektiv nyhedsformidling
Spørgsmålet er her, hvor mange der mon finder DR’s nyhedsformidling objektiv. Man må her formode, at det udelukkende er en lille procentdel, der altid finder nyhedsdækningen objektiv funderet, mens et flertal enten finder den placeret godt til højre eller venstre for midten.

 – Licens er noget vi giver til hinanden
Dette er et slogan, der tit benyttes af DR i diverse reklamefilm. Hvad der bare glemmes her, er at det som sagt sker under tvang. Du har som sagt ingen mulighed for opsige DR’s produkter, hvis du har f.eks. en computer med internetforbindelse eller en smartphone.

 – Det er godt at have et medie uden reklamer
Det vil man også kunne have, hvis det var privat udbudt. Det handler nok i højere grad, om man er villig til at betale prisen, der unægtelig vil være høj, hvis man ikke vil have annoncer og reklamer på sine medier.

Personligt ser jeg gerne, at man laver en form for brugerbetaling, hvor man betaler for de platforme, man ønsker at se. Dette kan desuden kun gå for langsomt.

Det kan ikke være rigtigt, at vi skal have et system, der bygger på tvangsopkrævninger, hvor man ikke har mulighed for at opsige sig ydelsen medmindre man vil leve uden diverse elektroniske produkter.

Lad os fjerne licensen.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail