DF og Socialdemokratiet er enige som aldrig før

df og socialdemokratietDF og Socialdemokratiet er siden Helle Thornings afsked kommet tættere på hinanden. På flere områder er de to partier blevet enige. (Foto: News Øresund - Sofie Paisley.©)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er siden Helle Thornings afsked kommet tættere på hinanden. Så tæt at Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl nu åbner for samarbejde og muligheden for at gå i regering sammen i fremtiden.

”Jeg er glad for samarbejdet. Hvad fremtiden bringer, det får fremtiden jo at vise”

Sådan sagde Mette Frederiksen i et interview sammen med Kristian Thulesen Dahl, der skabte røre inde på Christiansborg. Interviewet var sat i værk af fagbladet 3F, som havde sat de to nye venner i dansk politik sammen til en snak.

Begge to er alvorlige, og deres hænder ligger foldet sammen, når de snakker om et muligt fremtidigt samarbejde.

Interviewet ender med at de kigger ind i hinandens blå øjne. De smiler og begynder at snakke om, at vi skal passe på Danmark, og at vores land er en fantastisk opfindelse.

At DF og Socialdemokraternes formænd nu er begyndt at stille op i interview sammen og bejle til hinanden kommer ikke som nogen overraskelse. Partierne stemmer ens i folketinget som aldrig før.

I dag stemmer partierne i 69% af tilfældene det samme, når et lovforslag rammer folketinget. Det er en kæmpe ændring i forhold til Thornings tid.

I 2010 var det kun i 46% af afstemningerne hvor de var enige.

LÆS OGSÅ: To år efter valget: Hvordan går det for partierne?

Det er dog ikke kun i Folketinget, at de er kommet tættere på hinanden. De har også fået en række ens mærkesager – for eksempel boligskatten og nej til topskattelettelser.

De har også for nylig fundet endnu en fælles mærkesag – nemlig nej til en højere pensionsalder. De to ledere ydmygede statsministeren og tvang ham til at droppe forslaget, fordi han ikke kunne få de afgørende DF-mandater, der kunne have sikret aftalen.

Det viser, hvilken magt Danmarks to største partier kan have, når de går sammen om et projekt.

Det helt store punkt hvor de har nærmet sig hinanden er immigrationspolitikken. Mette Frederiksen har, efter mange år hvor socialdemokraterne har gået med skyklapper på, endelig indset, at deres kernevælgere ønsker en helt anden immigrationspolitik, end hvad partiet har ført de seneste mange år.

Det har åbnet op for et bedre samarbejde mellem de to partier. De endte ligeledes med endnu gang at gå til et 3F-møde sammen. Her holdt de en tale for de fremmødte på 3F`s generalforsamling, hvor de igen flirtede og hentydede til, at de skulle samarbejde mere udenom de borgerlige.

Det må give Lars Løkke Rasmussen hovedbrud, at han ikke kan samarbejde så effektivt med Dansk Folkeparti, som Fogh kunne tilbage i 00’erne.

Løkke har således en række store udfordringer foran sig. De borgerlige bliver nød til at finde en løsning på DF-problemet, hvis man skal have nogen chance for at vinde valget om to år.

Kilde: Information

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.