EU’s opbakning til Danmark kniber

Justitsminister, Søren Pind, var fredag oven på den danske afstemning i Bruxelles for at mødes med sine EU-kolleger. Opbakningen var dog svær at finde. (Foto: Thijs ter Haar, Flickr)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Justitsminister, Søren Pind, var fredag oven på den danske afstemning i Bruxelles for at mødes med sine EU-kolleger. Her skulle han prøve at overbevise de andre om at kæmpe for Danmarks fremtid i det europæiske politisamarbejde, Europol. Da han mødte pressen efter mødet, var optimismen ikke ligefrem at finde.

”Der var en tilkendegivelse fra kommissionen, som desværre ikke kommer overraskende, som lød på, at den anså det for at være overordentligt vanskeligt, men som det blev sagt, nu må vi jo se,” siger Søren Pind om Danmarks muligheder for at fortsætte i EU’s fælles politisamarbejde, Europol.

”Så der forestår et stort stykke arbejde for at prøve at se, hvordan denne gordiske knude kan løses,” fortsætter han.

På mødet i dag ventes EU’s indenrigs- og justitsministre at bakke op om et kompromis, der baner vejen for oprettelsen af et nyt flypassagerregister – også kaldet et PNR-register – hvilket Danmark nu ikke kan være en del af.

PNR-registreret skal blandt andet hjælpe politi- og sikkerhedsmyndigheder med at overvåge Syrien-krigere på tværs af grænser.

Danmark står på sidelinjen
Justitsminister, Søren Pind, finder det mærkværdigt, at Danmark nu skal stå på sidelinjen i sådanne problematikker.

”Det er lidt mærkværdigt i en situation, hvor EU virkelig haster igennem tingene for at få løst de her grænseoverskridende problematikkerne, så står Danmark på sidelinjen,” siger Søren Pind.

”Men det har folkets tale jo været, og det må vi tage til efterretning. Der er i den forstand ikke noget nyt i det. Vi har haft retsforbeholdet i mange år, men det er klart, at det at stå uden for det europæiske flypassagerregister, som skal bekæmpe terror, og det måtte sige, at det nye Europol, det kan vi foreløbigt heller ikke deltage i, det er en interessant oplevelse.” fortsætter han.

Søren Pind kan dog ikke spå om, hvilke konsekvenser nej’et kan få for Danmark.

”Det vil jeg nødigt kaste mig ud i. Denne her folkeafstemning har fundet sted i terrorens skygge, så det har ikke været folk ubekendt, at det medfører et fravalg af de områder.”

LÆS OGSÅ: Derfor blev det et nej

Belgiens indenrigsminister, Jan Jambon, bakker fuldt op om Danmarks deltagelse i Europol.

”Jo flere lande, der arbejder sammen i Europol, jo bedre er det, for det handler i den grad om udveksling af information. Det nytter ikke noget at have 80 procent af puslespillet, hvis det er de sidste 20 procent, som er afgørende. Så det er vigtigt at have alle om bord for informationsudvekslingen,” siger han ifølge Berlingske.

Europol bliver i foråret 2017 overstatsligt, når ny Europol-lovgivning træder i kraft, og dansk politi vil dermed ikke have mulighed for at deltage – hvis ikke Danmark ikke for en særaftale inden.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.