Få overblikket i Tibet-sagen

Tibet-sagenDet kan sommetider være svært at holde overblikket i visse sager. Eksempelvis kan det være svært at finde hoved og hale i den såkaldte Tibet-sag. (Foto: Ed Uthman)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Det kan sommetider være svært at holde overblikket i visse sager. Eksempelvis kan det være svært at finde hoved og hale i den såkaldte Tibet-sag.

Derfor får du her et overblik i Tibet-sagen.

Demonstranter tilbageholdt
Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev demonstranter med Tibet-flag tilbageholdt og afskærmet af politiet. En sådan handling fra politiet er en krænkelse af demonstranters ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Derfor blev der i 2015 af justitsminister Søren Pind (V) nedsat en undersøgelseskommission, der har til opgave at undersøge politiets indgriben over for demonstranterne. Denne undersøgelseskommission bliver også kaldt Tibet-kommissionen.

Tibet-kommissionen fik i oktober 2015 2 år til at færdiggøre undersøgelsen.

Juni 2012
Den kinesiske statsleder Hu Jintao er på et officielt besøg i Danmark. Politibetjente vælger under en paradekørsel at tilbageholde og afskærme flere demonstranter, som vifter med det tibetanske flag i protest mod Kinas behandling af landet.

Efterfølgende hiver seks borgere politiet i retten for ulovlig frihedsberøvelse og unødig magt mod den lovlige demonstration.

Februar 2014
Én Tibet-demonstrant får i Københavns Byret medhold i sin anklage mod politiets frihedsberøvelse under paradekørslen. De øvrige fem sager afvises derimod.

De seks borgere, som hev politiet i retten, vælger dog i samarbejde med støtteforeningen bag søgsmålet at anke dommen til Østre Landsret.

September 2015
Østre Landsret afgør, at politiet på ulovlig vis tilbageholdt en mand, der flagede med et tibetansk flag i Kongens Have. Alligevel besluttede retten, at politiet ikke havde gjort noget ulovligt i fem andre sager, hvor de ligeledes havde taget tibetanske flag fra demonstranter.

Under den dertilhørende retssag melder Københavns Politi, at de ikke kan finde frem til de tre politibetjente, som tog et tibetansk flag fra en demonstrant i 2012 under den føromtalte paradekørsel.

De tre betjente udtaler dog anonymt i en pressemeddelelse fra Politiforbundet, at de selv har meldt sig til Københavns Politis ledelse for at gå i dialog om sagen.

Ledelsen i Københavns Politi siger samtidig, at der ikke var tale om en ordre fra ledelsen til at tilbageholde demonstranter fra gaden. Lydoptagelser afslører dog under retssagen, at det modsatte var tilfældet.

En redegørelse bliver derfor krævet af Københavns Politi.

Oktober 2015
Nogen har løjet for Folketinget. Det mener Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som også vælger at gå videre med anmeldelsen.

Den 2. oktober fortæller justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde, at der blev lavet en såkaldt operationsbefaling om, at Kinas præsident ikke måtte ”tabe ansigt”.

Hvis det holder stik, ser det ud til, at ordren rent faktisk kom fra oven. Det er det, som Tibet-kommissionen skal undersøge.

To ledende politifolk sigtes
Den 31. oktober 2016 kom det frem, at to ledende politifolk sigtes i Tibet-sagen. De mistænkes for at have løjet i retten.

Der er tale om en politikommissær og en vicepolitiinspektør.

Det er Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der rejser sagen. Det er ifølge Ritzau godt et år siden, at de to politifolk blev anmeldt til politiklagemyndigheden.

I retten fastslog de sigtede ifølge Ritzau, at der ikke var instrukser om at gribe ind.

Kilde: Ritzau og DR

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.