Finansloven 2017 er forhandlet på plads: Se den her

finansloven 2017Efter lang ventetid har regeringen - i samarbejde med deres støttepartier - nu endelig fremlagt en finanslov for 2017 (Foto: Hasse Ferrold).

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Størstedelen af politik omhandler økonomi, hvorfor en finanslov er et vigtigt forhandlingsområde for den siddende regering. Finansloven for 2017 har været meget, meget omdiskuteret og har trukket lange tråde, men nu er den her endelig trods adskillige krav fra både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der blot har forværret og udfordret processen for at færdigforhandle en finanslov.

Finansloven indeholder mange punkter, som kan virke uoverskueligt – få et hurtigt overblik her:

Bedre vilkår for kræftpatienter
Kræft er en skrækkelig sygdom, hvorfor der i finansloven er blevet budgetteret til at overføre yderligere 2.2 mia. kroner over de næste fire år. Den forøgede mængde økonomiske midler skal bl.a. gå til, at patienternes behandlingsforløb forløber sig trygt, sikkert og efter patientens behov.

Flere på politiskolen
I 2017 bliver der gjort plads til hele 600 elever i 2017 – det er en stigning på 120 elever.

Skærpelser af straffene
I 2017 vil kriminelle, der er dømmes for overtrædelse af våbenloven, blive tildelt en hårdere straf.

Lavere registreringsafgift
Tidligere i år 2016 blev registreringsafgiften sænket fra 180% til 150%. Denne sats forbliver uændret i 2017. Men det såkaldte skalaknæk hæves til ca. 106.000 kroner, hvor det før var ca. 82.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Få styr på de økonomiske begreber

Skalaknækket er et udtryk for, hvor registreringsafgiften ændres – hvis en bil koster under 106.000 kroner, så betaler man 105% i registreringsafgift i 2017, men hvis den er over 106.000 kroner, så betales de nyligt forhandlede 150%.

Nødbremse ved grænsen
Det bliver muliggjort at trække i ’nødbremsen’ ved grænsen, hvor vi vil være berettiget til at afvise asylansøgere, hvis der opstår en krisesituation, der ender med at sætte Danmark under pres.

Fokus på ældreplejen
Ældreplejen har også fået tilført flere midler, hvor der er gjort plads til at overføre 2 mia. kroner frem til 2020, som skal hjælpe Danmark med at give ældreplejen bedre vilkår, så Danmark sikrer, at vi også tager os godt af de ældre.

Forbedret infrastruktur
Anlægsinvesteringerne får også et boost i 2017, hvor der bliver klargjort midler til at udvide motorvejen E45 mellem Skanderborg og Aarhus S.

Fastfrysning af grundskylden
Det Konservative Folkeparti må klappe i hænderne, eftersom en fastfrysning af grundskylden har været noget af det, de har ønsket sig allermest i finansloven.

”Det er igen i år lykkes at få fastfrosset grundskylden. Det er særligt vigtigt, når vi skal til at diskutere ejendomsvurderinger og boligskat”, siger Søren Pape Poulsen ifølge Berlingske.

Finansloven for 2017 indeholder også en masse andre punkter, som f.eks. en styrket indsats mod social dumping, styrkelse af skattevæsnet og strammere regler for ophold i Danmark.

Det interessante er ydermere, at Anders Samuelsen har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke blev skåret 5 pct. point af topskatten – det ser dog ikke umiddelbart ud til at være en del af finansloven, hvorfor hr. Samuelsen må bøje sine krav for at imødegå det fremlagte materiale, som han udtrykker stor tilfredshed med på sin Facebook-profil.

Kilde: Finansministeriet

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.