Kommission vil hæve politikernes løn

Den såkaldte Vederlagskommission er nu kommet med et nyt forslag, der skal hæve politikernes løn. Læs meget mere her.Den såkaldte Vederlagskommission er nu kommet med et nyt forslag, der skal hæve politikernes løn. Læs meget mere her. (Foto: Troels Dejgaard Hansen, CC BY 2.0)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Den såkaldte Vederlagskommission er nu kommet med et nyt forslag, der skal hæve politikernes løn. Forslaget er dog langsomt ved at dø grundet en udbredt angst for at miste vælgere blandt politikerne.

Vederlagskommissionens anbefalinger til nye vederlag for Danmarks 320 folkevalgte giver en samlet besparelse på 800.000 kroner. Det skriver Ritzau.

Et vederlag er det, som et folketingsmedlem får udbetalt som en gengældelse for sit arbejde. Vederlaget består af et grundvederlag og et omkostningstillæg.

Der er dog forskel på, om man er borgmester, regionrådsforman, folketingsmedlem eller minister.

Hvor meget drejer det sig om?

Vederlaget for folketingsmedlemmer hæves fra 625.000 til 870.000 om året, samtidig med at pensionen sættes ned.

Folketingsmedlemmer må højest modtage eftervederlag, der svarer til et års vederlag.

Vederlaget for ministre hæves til mellem 1.390.931 og 1.799.654 kroner. Modsat folketingsmedlemmerne, kan ministre højest modtage eftervederlag svarende til to års vederlag.

Ifølge Ritzau betyder nedgangen i pensionen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen mister 31.000 kroner årligt – trods lønstigningen.

395 millioner årligt
Årligt koster det 395 millioner kroner at aflønne 19 ministre, 119 borgmestre, 179 folketingsmedlemmer samt rådmænd og 5 regionrådsformænd. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hvis Vederlagskommissionens forslag bliver en realitet, sættes de 395 millioner ned til 394 millioner kroner.

Tidligere på måneden viste en lækage, at politikerne stod til at få 15 procent mere i løn. Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale, De Konservative og SF havde i forvejen aftalt, at de ville følge kommissionens anbefalinger uanset hvad – en lønstigning på 15 procent blev dog alligevel for stort et spring.

Hvorfor politikerne ikke kan se sig selv stige i løn er officielt uvist. Dog kan det skyldes en voksende mistillid til politikerne, der får dem til at sige fra.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.