Liberal Alliance vil sælge danske skove

Sælge danske skoveLiberal Alliance kommer med et spektakulært forslag forud for den såkaldte naturpakke. De vil have dele af de danske statsskove solgt til private.

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Liberal Alliance kommer med et spektakulært forslag forud for den såkaldte naturpakke. De vil have dele af de danske statsskove solgt til private, skriver Berlingske lørdag.

Dermed kan der skaffes endnu flere penge til initiativer i den kommende naturpakke end de 89 millioner kroner, som oprindeligt er afsat, lyder det fra Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach.

”89 millioner er formentlig ikke noget, vi når så meget med, og derfor vil vi gerne hæve ambitionsniveauet. Vi foreslår, at man finansierer mere natur og øget biodiversitet ved blandt andet at omlægge statsskovbrug til privat skov ved simpelthen at sælge det. Alternativet kunne være at bortforpagte noget af det. Helt generelt mener vi ikke, at staten er sat i verden for at drive skovbrug,” mener Carsten Bach ifølge Berlingske.

Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen tager Liberal Alliances forslag seriøst, og afviser ikke muligheden for salg af statsskove.

”Det er, som jeg tidligere har sagt, en god idé at få undersøgt mulighederne for at sætte skub på yderligere salg af statsskove,” siger han.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er ikke selv villig til at kommentere forslaget fra Liberal Alliance.

LA vil have privat skovdrift
Liberal Alliance sagde allerede før folketingsvalget i 2015, at 20 procent af de danske statsskove skal ligge som urørt naturskov. Partiet vil nu sørge for, at det offentliges skovdrift afvikles.

De peger på, at blandt andet Naturstyrelsen har store omkostninger ved at drive skov. Private skovbrugere skal derimod øge produktiviteten.

”Eksempelvis har Naturstyrelsen store omkostninger ved at drive skov. Vi tror, at private skovbrugere kan øge produktiviteten på den resterende del, der ikke skal udlægges som urørt skov. Ud over produktionsgevinster kunne man få udløst nogle engangs­beløb. Man kunne så tinglyse en servitut på den del, man ønskede at sælge fra, om, at der fortsat skal drives skov,” siger Carsten Bach.

Urørt skov betegnes som værende vildtvoksende skov, der passer sig selv. Her får træerne altså lov til at vokse sig gamle uden indgriben fra mennesker. Forskere har før slået fast, at urørt skov er den mest effektive og vigtigste måde at skabe naturbeskyttelse i Danmark.

Desforuden vil Liberal Alliance have færre regler for de danske landmænd og en simplere administration af naturarealer.

I dag er der i Danmark omtrent 6.000 km2 skov – altså 14 procent af vores samlede areal. Heraf er ca. 18 procent statsejet.

Kilde: Berlingske

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.