Officielt: Danmark optrapper krigen mod IS

krigen mod ISDanske styrker skal nu styrke krigen mod IS, Islamisk Stat. Det vedtog et flertal i Folketinget tirsdag. (Foto: LIndsay Roman, CC BY 2.0)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Syv F16-fly, et Hercules-transportfly og op mod 400 mand. Det er, hvad et flertal i Folketinget mener skal indsættes i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Efter flere timers debat i Folketinget tirsdag har flertallet bestående af blå blok, Socialdemokraterne og De Radikale ligeledes stemt forslaget igennem.

Udenrigsminister Kristian Jensen begrunder beslutningen med, at konsekvenserne ved ikke at bombe Islamisk Stat er for høje.

”Hvis vi undlader at handle militært, vil ISIL (Islamisk Stat) bare udvide deres kalifat med uoverskuelige militære og sikkerhedspolitiske konsekvenser til følge,” siger han ifølge Jyllands-Posten.

Blandt partierne, der stemte ja til regeringens forslag, finder vi Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne.

Modsat kom nej-stemmerne fra Alternativet, Enhedslisten og SF. Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens forsvarsordfører, udtaler i et interview med Politiko, at ”det, regeringen har lagt frem, er opskriften på en forfejlet dansk krig,”.

”Det, regeringen har lagt frem, er opskriften på en forfejlet dansk krig, og det kan Enhedslisten på ingen måde støtte.” siger han til Politiko.dk.

Under debatten i folketingssalen rejste nej-partierne en lang række spørgsmål om, hvem Danmarks allierede på landjorden er, og hvornår missionen er lykkedes.

Alternativet, der også stemte nej til forslaget, vil ikke afvise at bruge militære midler i kampen mod Islamisk Stat. De vestlige lande har dog ikke lavet en plan, og derfor er tidspunktet ikke nu, mener fredsordfører René Gade.

”Vi ved, at bomberne vil skabe mere had og mere terror. Så vi insisterer på den langsigtede løsning, og der er bomberne ikke løsningen lige nu,” siger han ifølge Berlingske.

”De vil sandsynligvis bruge dette til at true os med terror”
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) stemte også ja ved vedtagelsen. Hun udtrykte kort efter på Facebook, at de (IS, red.) vil bruge dette til at true os med terror.

”De vil sandsynligvis bruge dette til at true os med terror, men de skal vide, at demokratiet er stærkt, og at vi ikke på nogen måder lader os skræmme.” skrev ministeren på Facebook.

Også Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup er ”stolt over at stemme for missionen”, som hun gav udtryk for flere gange under debatten.

Regeringen forventer ikke, at de danske soldater vil tage fanger under missionen. Det er dog stadig uvist, hvad der skal ske, hvis soldaterne ender med at tage fanger.

Kilder: Berlingske og Jyllands-Posten

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.