Over 40.000 på gaden: Derfor demonstrerede de

I dag klokken 16 gik over 40.000 studerende og gymnasieelever på gaden for at demonstrere mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet. (Foto: Aarhus Universitet)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

I dag fra kl. 16:00 protesterede over 40.000 unge gymnasieelever og studerende i København og Aarhus, eftersom regeringen har varslet store besparelser på uddannelsesområdet.

Regeringens planer går nemlig efter at spare to procent om året på uddannelsesområdet i de næste fire år. Derfor har elever valgt at nedlægge skoletimerne i dag ved at protestere i stedet.

”Jeg forstår ikke de prioriteringer, der bliver lavet lige nu. Det giver ikke mening at skære så hårdt i uddannelserne, eftersom uddannelse danner fundamentet for den fremtid, vi som befolkning hviler på,” siger gymnasieelev og medlem af Alternativet, Mathilde Hougaard Boesen, til Politikeren.dk.

Mathilde Hougaard Boesen er blandt de ramte af regeringens besparelser, og derfor har eleverne på hendes gymnasium også valgt at nedlægge undervisningen.

”Jeg synes, at der er andre steder, der mere fornuftigt at spare, f.eks. kunne man droppe de udflytninger, der er estimeret til at koste 400 millioner,” siger hun i et skriftligt interview.

Mindst 90 gymnasier nedlægger undervisningen
En stor del af de demonstrerende er gymnasieelever, og mindst 90 gymnasier over hele landet har valgt at nedlægge undervisningen for at demonstrere.

Hvor der normalt var timer, var klasseværelser, lærerværelser og grupperum i dag lavet om til workshops, hvor der kunne laves bannere osv.

LÆS OGSÅ: Det er blevet forkert at være ung og ambitiøs

Ritzau har talt med Anne-Birgitte Rasmussen, der er gymnasierektor og formand for Danske Gymnasier. Hun frygter, at der skal lukkes gymnasier i dele af landet.

”Vi kan godt risikere, at der skal lukkes gymnasier i dele af landet, hvor der allerede i dag er langt mellem dem,” siger Anne-Birgitte Rasmussen ifølge Ritzau.

Regeringen havde ikke andre valg
Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, giver udtryk for, at regeringen ikke havde andre valg end at spare på uddannelsesområdet. De modtog, ifølge hende, en pengekasse med et kæmpehul.

”Vi overtog en pengekasse, hvor der var et kæmpehul på mere end tre milliarder kroner til næste år,” siger hun til Politiken.

Johanne Schmidt-Nielsen forstår dog ikke regeringens valg om besparelserne.

”Det er ikke sådan, at man ligefrem svømmer rundt i mælk og honning på gymnasierne. Også dér er man presset økonomisk,” lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen ifølge Ritzau.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.