Studerende efterspørger øget fokus på iværksætteri på uddannelser

Iværksætteri, TextaDe tre stiftere af TEXTA; Peter Kragh Lauritsen, Tim Knorborg Jensen og Kim Søborg Nielsen. (Foto: fra Texta.dk)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

De knokler på livet løs ved siden af studiet – omkring 80 timer om ugen bliver det rundt regnet til.

Tre unge iværksættere har eget tekstbureau i Aarhus, hvor de på under to år har skabt en millionsucces med 29 deltidsansatte. Alle er studerende på fuld tid – inklusiv de tre ejere på 22 år, som ved siden af tilværelsen som iværksættere slår sine folder på Aarhus Universitet.

TEXTA hedder firmaet, som Tim Knorborg Jensen, Peter Kragh Lauritsen og Kim Søgaard Nielsen driver siden af studierne på Aarhus BSS, hvor de læser henholdsvis erhvervsjura og jura.

Pensum, forelæsninger og kundemøder løber hurtigt op, og selvom de tre unge mænd alle er enige om, at livet som iværksætter er et frivilligt tilvalg, ærgrer de sig over, at uddannelsesinstitutionerne i dag ikke byder ind med mere ift. sparring, rådgivning og netværk.

Vi har haft en enorm frihed og fleksibilitet i forhold til studiet, som har gjort, at vi har kunnet vækste virksomheden, til hvor den er i dag. Vi kan gøre stort set, hvad vi vil, men vi synes samtidig, at man fra uddannelsesinstitutionernes side ikke helt har givet iværksætteri den opmærksomhed, det fortjener.” fortæller medejer af TEXTA ApS Peter Kragh Lauritsen og fortsætter:

Vi benytter eksempelvis ofte andre, eksterne netværk i stedet for til sparring, og selvom man de seneste år har søsat en håndfuld projekter såsom fx Studentervæksthus Aarhus, mener vi helt klart, at der kan gøres mere,”.

Kan blive tvunget til at vælge imellem uddannelse og virksomhed

Der er mange bolde i luften i TEXTA, som har ambitioner om at blive Danmarks største tekstbureau. Studierne har dog stadig høj prioritet, og det kan derfor ofte være svært at skelne mellem, hvornår man er studerende og iværksætter.

Arbejdsbyrden kan desuden af denne grund hurtigt blive overvældende, hvorfor mange unge iværksættere ofte må træffe et valg imellem studierne og virksomheden.

Det er ikke noget, de tre unge herrer har måttet overveje endnu, men med store ambitioner og høje vækstmål erkender de samtidig, at tanken om at kvitte studierne for at fokusere på TEXTA ikke er uvant.

For nylig kunne Aarhus Universitet præsentere et nyt program for ambitiøse og succesfulde iværksættere, der på mange måder minder om ordningen for elitesportsudøvere, og det er tiltag som disse, iværksættertrioen gerne ser flere af.

Hvis der blev gjort mere i at skabe nogle flere vidensklynger i forhold til iværksætteri, var vi flere ligesindede, som kunne sparre med hinanden. Vi er jo i virkeligheden ret mange på studierne, der har drømmen om at skabe vores egen arbejdsplads. Vores virksomhed er selvfølgelig 100 % vores ansvar, og vi mener ikke, at det er skolens opgave at ”holde os i hånden”. På den anden side giver det heller ikke nogen mening for uddannelsesinstitutionerne at forholde sig passivt – de har en naturlig interesse i, at de studerende klarer sig godt, repræsenterer institutionen udadtil og selvfølgelig ikke dropper ud,” fortæller Peter Kragh Lauritsen.

Startede som et lommepengeprojekt

De tre unge studerende og iværksættere startede oprindeligt TEXTA for at tjene lidt til studierne; en slags lommepengeprojekt.

Men hurtigt gik det op for dem, at de kunne mere end det. De har i dag et stort kontor på 250 kvm med egen tagterrasse ved siden af Bruuns Galleri, og der er hele tiden nye projekter, der får deres opmærksomhed.

Man kan forsøge at realisere sin egen drøm eller hjælpe andre med at realisere deres. Vi foretrækker det første i TEXTA, og derfor er vi også villige til at lægge alle de timer i det, der kræves. Vi håber og tror ikke, at det sker på bekostning af vores respektive uddannelser, og vi forventer ikke, at universitetet involverer sig i den daglige drift eller står på hovedet for os. Mindre kan bestemt også gøre det,” slutter Peter Kragh Lauritsen.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.