Hvad laver Nationalbanken?

hvad laver nationalbankenNationalbanken er en vigtig brik i dansk økonomi. De har bl.a. ansvaret for at trykke pengesedler og mønter samt styre penge- og valutapolitiken (Foto: Nationalbanken)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Nationalbanken nævnes ofte i økonomiske og politiske sammenhænge. Derfor kan det være fordelagtigt at forstå, hvad Nationalbanken er, og hvad den laver.

Nationalbanken er bankernes bank, og den har til formål at styre valutapolitikken og pengepolitikken i Danmark. Man kan derfor sige, at Nationalbanken skaber de vilkår for den danske økonomi, der er brug for i øjeblikket – de andre banker retter sig så ind under.

Hvis Nationalbanken ønsker at sætte skub i den danske økonomi for at skabe vækst og arbejdspladser, så kan den sænke renten. Det kalder man at føre en lempelig pengepolitik – hvis renten stiger, så kalder man det at føre en stram pengepolitik.

Når renten sænkes, så kan bankerne tilbyde deres kunder, der ønsker at låne penge til f.eks. en ny bil, et billigere lån og stadig tjene penge. Og når et lån er billigere, så vælger flere folk at låne.

Når nogle optager et lån, bidrager det til den danske økonomi. Det gør det, fordi at hvis du nu f.eks. låner til at købe en ny bil, så bliver den bilforhandler, hvor du har købt bilen, glad, fordi at han har solgt mere og dermed tjent flere penge.

Hvis han så tjener rigtig mange penge, fordi han sælger rigtig mange biler, fordi at rigtig mange folk låner penge, så kan han ansætte en medarbejder. Og når han ansætter en medarbejder, vokser hans forretning, og dermed kan bilforhandlerens virksomhed betale mere i skat (selskabsskat, red.), der går ind til Staten.

Ydermere vil den medarbejder, der nu er ansat, også betale mere i skat, hvis nu han/hun var arbejdsløs før i tiden.

Og når den ansatte kan tjene flere penge end vedkommende gjorde før, hvor han/hun var på offentlig forsørgelse, så kan den ansatte også købe (forbruge, red.) mere – hvilket bidrager til samfundsøkonomien på samme måde, som når bilforhandleren sælger flere biler.

Der er altså rigtig, rigtig mange eftervirkninger ved at ændre på renten.

Nationalbanken vurderer, om en lav eller en høj rente vil være passende for dansk økonomi for øjeblikket. Lige for tiden er renten lav, og det betyder – som nævnt ovenstående – at Nationalbanken ønsker at sætte skub i den danske økonomi og stimulere økonomisk vækst, der kan skabe arbejdspladser og meget andet.

Her kan vi se de aktuelle rentesatser fra Nationalbankens hjemmeside - www.nationalbanken.dk - d. 21/11 2016. (Foto: Nationalbanken)

Her kan vi se de aktuelle rentesatser fra Nationalbankens hjemmeside – www.nationalbanken.dk – d. 21/11 2016. (Foto: Nationalbanken)

Trykning af pengesedler og mønter
Nationalbanken har samtidig ansvaret for at trykke pengesedler og mønter. Det er et ansvarsfuldt job. Selvom det faktisk er blevet besluttet for nyligt, at Nationalbanken ikke længere selv skal producere mønter og pengesedler, er det stadig Nationalbanken, der har ansvar for, hvor mange penge, der skal offentliggøres.

Det er et vigtigt job – men også et meget kompliceret job. Hvis man kigger enkelt på det, så kunne man tro, at Danmark ville blive rigere, hvis blot Nationalbanken trykkede nogle flere penge – det er dog ikke sandt. Hvis Nationalbanken gjorde det, så ville der komme voldsomme prisstigninger (inflation, red.) i Danmark, og det er ikke gavnligt for økonomien.

Dermed opfylder man ikke en af de samfundsøkonomiske mål, som er at sikre stabile priser. At trykke mange penge for at gøre Danmark rigere kan derfor sammenlignes med at tisse i bukserne på en kold vinterdag – godt nu, ikke så godt senere.

Valutareserven
Nationalbanken er i besiddelse af en valutareserve, som for tiden er ca. 450 mia. kroner værd. Valutareserven er en samling af alle mulige forskellige valutaer. Det bruger Nationalbanken til at styrke eller svække den danske krone, hvis det skulle blive nødvendigt.

Valutareserven blev i januar 2015 forøget, eftersom der var et pres på den danske krone, som krævede, at Nationalbanken greb ind og begyndte at opkøbe Euro for at styrke Euroen, så den danske krone kunne blive svækket igen.

Hvis vi får en stærkere Euro, så vil den danske krone falde.

Nationalbanken greb ind, eftersom udenlandske investorer spekulerede i kronen og købte op i danske værdipapirer, som lagde et pres på kronen i en opadgående retning.

Det vil Nationalbanken undgå, så de valgte at sælge (udbyde) Euro, og når udbuddet af Euro stiger, så falder prisen – og når prisen falder på Euro, så stiger prisen igen på den danske Krone.

Her kan vi se, hvordan den danske valutareserve steg fra januar 2015. I dag er den tilbage på ca. 450 mia. kroner. (Foto: Nationalbanken)

Her kan vi se, hvordan den danske valutareserve steg fra januar 2015. I dag er den tilbage på ca. 450 mia. kroner. (Foto: Nationalbanken)

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.