Hvad vil Trump ændre? Her er hans planer for USA

hvad vil Trump ændreImod alle odds tog Donald Trump hele verden på sengen, da han natten til onsdag blev valgt som USA’s næste præsident. Men hvad vil Trump ændre? (Foto: Gage Skidmore)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Imod alle odds tog Donald Trump hele verden på sengen, da han natten til onsdag blev valgt som USA’s næste præsident. Han bliver dermed landets 45. præsident.

Det sker, selvom Hillary Clinton har fået flest stemmer til valget. I USA er det nemlig ikke det samlede stemmetal, som er afgørende – på grund af valgmandssystemet.

Læs om det amerikanske valgsystem: Sådan fungerer det amerikanske præsidentvalg

I USA fungerer valgsystemet nemlig ikke ved et direkte valg, som vi kender i Danmark, men derimod går kandidaterne efter at vinde de såkaldte valgmænd.

Det amerikanske valgsystem kaldes også et ”Winner-takes-all”-system, hvor alle statens valgmænd går til den kandidat, som vinder flest stemmer i staten.

Eksempelvis vandt Donald Trump med et lille forspring i staten Florida med 49,1 procent af stemmerne, men vandt alle statens 29 valgmænd – på trods af at Hillary Clinton fik 47,8 procent af stemmerne.

Donald Trump har i sin valgkamp lænet sig op af sin mærkesag: ”Make America Great Again”. Men hvad vil han egentlig helt specifikt?

Her får du et overskueligt overblik over Trumps planer for USA.

Udenrigspolitik
Et af de mest centrale emner for Donald Trump ser ud til at blive udenrigspolitik. Blandt andet mener han, at de allierede i NATO skal øge deres forsvarsbudgetter for i fremtiden at få støtte fra det amerikanske militær.

Desuden mener han, at USA skal øge støtten til Israel, og atomaftalen med Iran skal genforhandles.

Økonomi
Arbejdsløsheden er nedadgående, og USA har i en længere periode oplevet økonomisk vækst. Det er dog langtfra alle i USA, der har kunnet mærke landets økonomiske fremgang under Obama-administrationen.

Ifølge TV 2 lever 47 millioner amerikanere i fattigdom, og den rigeste procent i landet tjener omkring 25 procent af landets indkomst. Den gennemsnitlige realindkomst hos middelklassen er samtidig faldet.

Donald Trump vil have mindstelønnen hævet med 12 dollars i timen, men han vil dog ikke hæve skatterne for de rige. 

Indvandring
Den kommende præsident har ad flere omgange gjort sig bemærket i sin snak om indvandring i USA. På både godt og ondt.

I dag bor omkring 11-12 millioner illegale amerikanere i USA, og en stor del af disse arbejder i industrifagene. Det har skabt vrede hos mange amerikanske arbejdere, der mener, at deres job stjæles af illegale indvandrere.

Det anses som værende en af grundene til, at Trump har fået stor opbakning. Han har nemlig flere gange sagt, at han vil få Mexico til at betale en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

Samtidig har Trump erklæret, at han vil sende de 11-12 millioner indvandrere ud af landet.

Sundhed
Barack Obamas sundhedsordning – Obamacare – skal efter Donald Trumps mening afskaffes. Den skal til gengæld erstattes af en særlig sygekasseordning, borgerne kan købe sundhedsforsikringer fra et forsikringsselskab efter eget valg.

De seneste meningsmålinger viser ifølge TV 2, at et flertal af amerikanerne er imod Obamacare.

Han er imod lovgivningen om, at samtlige amerikanere er forpligtet til at anskaffe sig en sundhedsforsikring.

Uddannelse
Mange amerikanske studerende ender med at sidde med en dårlig økonomi i store dele af deres arbejdsliv – på grund af omkostningerne ved at studere i USA.

To ud af tre studerende har i gennemsnit mere end en kvart million kroner i gæld efter afslutningen på deres bachelorgrad.

Donald Trump vil ikke gøre nogle af landets offentlige universiteter gratis at studere på.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.