Præsidentvalg: Clinton og Ted Cruz vinder Iowa

PræsidentvalgI nat udspillede sig et drama af de helt store. Kampen om Det Hvide Hus. Resultatet viser sejr til Clinton fra Demokraterne og Ted Cruz fra Republikanerne.

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

I nat udspillede sig et drama af de helt store. Kampen om Det Hvide Hus. Både Republikanerne og Demokraterne holdt mandag vælgermøder i den amerikanske stat Iowa.

Selvom alle stemmer endnu ikke er talt op, begynder der allerede nu at tegne sig et billede for, hvem vælgerne i Iowa foretrækker som præsidentkandidat for henholdsvis Demokraterne og Republikanerne.

De første meldinger viser et nærmest uafgjort resultat hos Demokraterne. Med stort set alle stemmer optalt fører Hillary Clinton med 49,9 procent mod 49,5 procent til Bernie Sanders – ifølge The Telegraph.

Iowa er blot den første af mange delstater, hvor partierne udpeger deres kandidat til at indtage Det Hvide Hus. Dermed er Demokraternes valg stadig åbent for overraskelser.

Stor skuffelse for Trump
Anderledes ser det ud hos Republikanerne. I nat endte med en større sejr til Ted Cruz, som fik en stemmeprocent på 27,7 procent.

Den omstridte og meget bemærkelsesværdige Donald Trump fik derimod 24,3 procent af stemmerne.

”Jeg er beæret over, at vi er blevet nummer to, og jeg ønsker Ted (Ted Cruz, red.) tillykke,” lød det fra Donald Trump, efter valgresultatet stod klart.

Reelt var Donald Trump tættere på at ende som nummer tre hos Republikanerne end at vinde. Senatoren fra Florida, Marco Rubio, var kun ét procentpoint fra Trump

Disse former for vælgermøder kaldes også caucuses i USA. Men hvad går de egentlig ud på?

Før en præsidentkandidat indleder sin kamp for at vinde Det Hvide Hus, er man nødt til at have opbakning fra partiets bagland. Helt simpelt kan man sammenligne det med en fodboldturnering – hvor kandidater hver gang må vinke farvel.

Udover de såkaldte caucuses, findes der også primærvalg. Primærvalgene er anderledes, da det her er delstaternes regeringer, der står for dem. Et caucus arrangeres derimod af partierne selv.

Nattens valg i Iowa havde Hillary Clinton (Demokraterne) og Ted Cruz (Republikanerne) som vindere.

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.