Sådan vil Trump påvirke USA’s relationer til Asien

USA's relationer til AsienDonald Trumps har flere gange sat spørgsmålstegn til, hvorfor USA er forpligtet til at hjælpe de asiatiske lande, når selv samme lande ikke ville gøre det samme for USA. (Foto: Gage Skidmore)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Under hele sin valgkamp har USA’s kommende præsident, Donald J. Trump, proklameret, at han vil ændre USA’s relationer til Asien – og især Kina.

Donald Trump har flere gange sat spørgsmålstegn til, hvorfor USA er forpligtet til at hjælpe de asiatiske lande, når de selv samme lande ikke vil gøre det samme for USA.

Men hvad vil Trump som præsident betyde for USA’s relationer til Asien? Og hvor mange af hans løfter skal tages alvorligt?

Politikeren.dk har snakket med Nick Bisley, der er ekspert i internationale forhold ved La Trobe Universitetet i Melbourne – for at få svar på dette.

Hvordan vil Donald Trump som præsident påvirke USA’s relationer til Asien?
”Det korte svar er, at vi ikke ved det med sikkerhed, eftersom han har sendt meget blandede signaler om sine hensigter. Han har udpeget Kina som et land, han ønsker at straffe økonomisk. Ligeledes har han kritiseret Obamas Asien-politik som værende meget svag.” siger Nick Bisley.

”Men hvor meget af dette der var kampagne-buldren – og hvor meget der har reel politisk hensigt er svært at sige. Min fornemmelse er, at han er nødt til at tage en form for handling på Kina – men det kan godt have været symbolsk. Ligeledes er mit gæt, at han sandsynligvis vil øge den amerikanske militære tilstedeværelse i regionen.”

Du har fortalt the Guardian, at der med Donald Trumps sejr vil være en stor, epokegørende forandring. Hvad mener du med det?
”For første gang i årtier vil USA have en præsident, der tvivler på centrale aspekter af USA’s globale rolle. Trump tvivler på fordelene ved en liberal international økonomisk orden, og han tvivler på nytten af de globale offentlige goder, som USA giver – især den stabiliserende rolle, det historisk set har spillet i Europa, Mellemøsten og Østasien.

”Han har desuden meget lidt interesse i at støtte menneskerettigheder eller demokratisering. Vi har aldrig set det før, og hvad det vil betyde for den liberale internationale orden er meget svært at afgøre.

Især USA’s forhold til Kina anses som værende udfordret under præsident Donald Trump. Hvordan tror du, USA’s relationer til Kina vil se ud i fremtiden?
”Hvis Trump virkeliggør sit løfte om at starte en handelskrig med Kina og muskler op militært, så vil tingene hurtigt se meget dårlige ud. Spørgsmålet er, om han rent faktisk vil levere.”  

”Min fornemmelse er, at når han indser de enormt negative konsekvenser af en handelskrig med Kina, så vil han trække denne politik tilbage. Men den store konkurrence mellem de to lande vil sandsynligvis fortsætte – og sandsynligvis intensiveres – under Trumps formandskab, eftersom han vil se Kinas voksende indflydelse i Asien som en trussel mod USA’s autoritet.”

Er Donald Trump en trussel mod USA’s relationer til Asien?
”Generelt tænker jeg, at Trumps formandskab vil gå den ene eller den anden vej. Enten vil han være en mere muskuløs udgave af den nuværende politik, hvor regionen ser mere konkurrence. Eller også vil han blive meget mere isolationistisk og insistere på, at USA’s allierede bidrager mere.”

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.