Iraks leder: Islamisk Stat er færdige

Islamisk Stat er færdigeIraks premierminister, Haider al-Abadi, erklærer, at Islamisk stat er færdige, efter koalitionsstyrkers generobring af en moské i Mosul.

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, erklærer ”enden på Islamisk Stat” efter koalitionsstyrkers generobring af en moské i Mosul.

Her er de irakiske styrker i gang med en offensiv i den gamle bydel, som stadig er under Islamisk Stats kontrol.

”At al-Nuri-moskéen og al-Hadba-minareten nu er tilbage i nationens fold, markerer enden på Islamisk Stats uægte stat,” siger Haider al-Abadi.

Ydermere tilføjer han, at de irakiske styrke vil fortsætte med at jage terrorgruppens krigere for at ”dræbe dem og tilbageholde dem, hver og én”.

Torsdag kunne hæren i Irak meddele, at specialstyrker har generobret en moské i Mosul, hvorfra lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, for tre år siden udråbte sit kalifat.

Moskéen blev i sidste uge sprængt i luften.

Det var angiveligt Islamisk Stat selv, der sprang den i luften, da de var tæt på at blive løbet over ende af de irakiske styrker. Det siger den irakiske regering.

Terrorgruppen afviste dog dette via en meddelelse på gruppens nyhedsbureau, Amaq. Samtidig hævder de, at det var et amerikansk luftangreb, der var skyld i ødelæggelsen.

Siden Abu Bakr al-Baghdadi udråbte kalifatet (Islamisk Stat) i 2014, er han ikke set offentligt.

I skrivende stund undersøger Rusland oplysninger om, at Baghdadi døde under et luftangreb i foråret.

”Ikke enden på Islamisk Stat”
I modsætning til Iraks premierminister mener TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt dog ikke, at dette er enden på Islamisk Stat.

”Det her er ikke enden på Islamisk Stat. De irakiske soldater mangler stadig at generobre en lille del af Mosul, men generobringen af moskéen er en symbolsk sejr, fordi det var her, IS’ leder udråbte sig selv som leder af kalifatet,” siger Rasmus Tantholdt på TV 2’s hjemmeside.

LÆS OGSÅ: BLOG: Det dualistiske indvandrerdilemma

Samtidig pointerer han, at selvom Islamisk Stat skrumper ind, lever ideologien videre.

”Det er rigtigt, at kalifatet skrumper ind, men ideologien lever videre. Den kan man ikke bombe,” siger Rasmus Tantholdt.

Kampen om Mosul startede for omkring et år siden, og over en halv million mennesker er ifølge TV 2 flygtet fra byen. Desuden beretter FN, at over 8000 civile enten er døde eller sårede.

Kilder: TV 2, Berlingske og FN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.