Jeremy Corbyn og de unges oprør

jeremy corbyn og de ungeJeremy Corbyn og de unge står tilbage som vindere af det britiske valg, efter Theresa May og de konservative mistede sit flertal. (Foto: Suzanne Plunkett)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Det er eftermiddag den 21 maj på Tranmere Rovers football stadium.

Denne dag er de blå tilskuerpladser tomme og alle er blevet samlet nede på den grønne græsplæne. Jeremy Corbyn er på vej ind til publikummet for at holde tale til alle de fremmødte.

Mængden består hovedsageligt af mennesker i tyverne.

De er kommet for at høre musik, drikke øl og høre Jeremy Corbyn tale til dem. Der er festivalstemning, og der bliver råbt og skreget, hver gang Jeremy Corbyn siger noget, de kan lide.

Hele stadionet, som er propfyldt fra den ene ende af plænen til den anden, rocker.

Hvis du havde sagt for et år siden, at Jeremy Corbyn skulle tale foran et fyldt stadion med begejstrede unge, havde de fleste nok grinet af dig. Han var på daværende tidspunkt en upopulær skikkelse, der var ved at miste sin plads som formand for Labour.

De unge var vrede efter afstemningen om EU, der kostede Storbritanniens EU-medlemskab. En vrede, som den 7 juni 2017 skulle ramme det konservative parti i England langt hårdere, end de kunne forstille sig.  

Ved Brexit måtte de unge se sig slået af de gamle, og stemmeprocenten fra de ældre generationer var størrere end de unges. 90% af dem over 65 år stemte, og de satte kryds ved, at England skulle forlade EU.

75% procent af de unge, som stemte, ville gerne blive i EU. Men kun lidt over 60% af unge imellem 18 og 24 år stemte ved Brexit.

Derfor måtte den yngre generation, som skal styre landet i fremtiden, acceptere en beslutning, de ikke er enige i.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder det britiske valg for Danmark?

De unge manglede derfor en person, de kunne kanalisere deres frustrationer ud til. Hvilken person kunne være bedre end Jeremy Corbyn, rivalen til de konservative. Der var ikke mange eksperter, der regnede med, at han ville kunne fratage de konservatives flertal i parlamentet.

Da Theresa May udskrev valg, var hendes parti langt foran i meningsmålingerne, og hun håbede på, at de kunne øge deres flertal med et tidligt valg.

Men de unge var vrede over at de fik taget deres muligheder fra dem. De var sure på David Cameron og det konservative parti, der havde lovet en afstemning om EU, så de kunne vinde parlamentsvalget i 2015.  

Jeremy Corbyn fik flere tilhængere og kunne pludselig fylde store fodboldstadions med unge mennesker, der støttede hans sag. Han indhentede mere og mere af Theresa Mays føring.

Men det helt store spørgsmål var, om man nu kunne få de unge ud og stemme denne gang.

Stort flertal af unge stemte på Jeremy Corbyn
Denne gang stemte 70% af de unge. 2/3 af dem i alderen 18-24 år stemte på Jeremy Corbyn. Det betød, at det flertal, som de konservative havde før valget, nu var væk.  

For de konservative var det endnu en dårlig beslutning. Først Brexit og så det tidligt udskrevne valg, hvor Theresa May troede, at hun kunne øge sit flertal.

Det endte i en fiasko, og nu har hun tabt den store opbakning i partiet og flertallet i parlamentet.

 Kilder: The Independent

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.