Slaget om Mosul er i gang: Få overblikket

101017-N-4965F-086 MOSUL, Iraq - Members of the Iraqi 6th Emergency Response Battalion conduct weapons training under the supervision of U.S. Special Operations Forces on Oct. 17. Members of the Combined Joint Special Operations Task Force-Arabian Peninsula (CJSOTF-AP) advise, train, and assist the Iraqi Security Forces during Operation New Dawn. (Photo by U.S. Navy Mass Communication Specialist 1st Class James E. Foehl) - slaget om mosulSlaget om Mosul er i gang. (Foto: U.S. Navy Mass Communication Specialist 1st Class, James E. Foehl)

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Det irakiske militær, de kurdiske styrker og den internationale koalition, som har til formål at bekæmpe Islamisk Stat (IS), er i en offensiv mod byen Mosul i Irak.

Mosul har siden 2014 været styret af Islamisk Stat, og byen anses som værende Islamisk Stats sidste håb i Irak. For omkring to uger siden indledte det irakiske militær sammen med kurdiske peshmergastyrker kampen mod Mosul.

Men efter længere tid med fremgang for irakiske styrker er krigere fra Islamisk Stat gået til modangreb. Det skriver DR Nyheder.

Islamisk Stat har i den østlige del af Mosul generobret en mindre del af deres territorium, som forinden havde været indtaget af irakiske specialstyrker.

Samtidig viser satellitbilleder fra den amerikanske tænketank Stratfor, at Islamisk Stat har blokeret vigtige hovedveje ind mod centrum af Mosul. Ydermere viser billederne, at barrikaderne består af jordvolde, betonblokke og murbrokker fra sammenstyrtede huse. Se satellitbillederne her: Klik her.

Barrikaderne vil ifølge Stratfor ”udgøre en betydelig taktisk udfordring”.

Vigtig by tilbageerobret fra Islamisk Stat
Syd for Mosul har den irakiske hær også intensiveret sin kamp mod Islamisk Stat. Lørdag lykkedes det blandt andet at tilbageerobre Hammam-al-Alil, som ifølge flere medier er den sidste vigtige IS-kontrollerede by syd for Mosul.

Men i den nu tilbageerobrede by kan sporene efter Islamisk Stat stadig mærkes.

Mandag fandt Iraks hær omkring 100 døde og halshuggede civile i en massegrav. Massegraven fandt sted på en lokal landbrugsskole i byen, og det er endnu ikke klart, hvornår ofrene er blevet dræbt.

FN’s Menneskerettighedskontor i Geneve kunne d. 28. oktober sige, at Islamisk Stat har kidnappet ”titusinder” af civile fra landsbyerne omkring Mosul for at bruge dem som menneskelige skjold.

De menneskelige skjold skal fungere således, at Islamisk Stats krigere kan gemme sig blandt den civile befolkning for at forhindre de irakiske styrker i at angribe dem.

Desuden har terrorgruppen ifølge Washington Post tvunget stort set alle indbyggere omkring Mosul til at tage til byen for at hjælpe med at forsvare.

Danske kampfly i kamp mod IS
I offensiven mod Islamisk Stat i Mosul har også danske kampfly deltaget. Samlet har de danske F-16-fly fløjet 12 missioner i både Syrien og Irak den seneste uge. Det skriver DR Nyheder.

Det står dog endnu ikke klart, hvor meget de danske fly har været i luften over Mosul.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har for nyligt oplyst, at de danske F-16-fly smed 15 bomber på syv missioner for få uger siden.

Kilder: DR Nyheder, TV 2, Politiken og Washington Post

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.