Hvad betyder det britiske valg for Danmark?

Hvad betyder det britiske valg for Danmark?Torsdag var der valg i Storbritannien, og resultatet står efterhånden klart. Men hvad betyder det britiske valg for Danmark?

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Torsdag var der valg i Storbritannien, og resultatet står efterhånden klart.

Hvis den konservative premierminister Theresa May og det nordirske parti DUP i den kommende tid kan forhandle sig frem til et samarbejde, kan hun formentlig fortsætte som premierminister.

Men hvad betyder det britiske valg egentlig for Danmark?

Ifølge flere eksperter er det vigtigt, at vi danskere følger med i, hvad der sker i Storbritannien. Primært på grund af Brexit (Storbritanniens udtræden af EU).

Efter valget i går bliver Brexit-forhandlingerne nemlig mere komplicerede, og det får også konsekvenser for Danmark. Det siger politisk kommentator Noa Redington ifølge TV 2.

”Den premierminister, som kommer til at sidde på magten, vil have et meget svagt mandat. Han eller hun vil ikke vide, om parlamentet skal konsulteres om udmeldelsesprocessen undervejs, eller om skal der være en ny folkeafstemning,” fortæller han og fortsætter:

”Det er noget rod for os alle sammen. Det havde været bedre for Storbritannien og Europa, hvis briterne havde givet en klar tilkendegivelse til enten May eller Corbyn,”

Også DR’s EU-korrespondent Karin Axelsson fastslår, at ”ingen mener, at det britiske valgresultat vil gavne Brexit-forhandlingerne”.

”Der ligger nogle svære beslutninger på bordet, og det her kan trække forhandlingerne i langdrag,” siger hun.

Vil skade den britiske økonomi – og Danmark
Noa Redington mener desuden, at valget vil have indflydelse på langt mere end Brexit-forhandlingerne. Blandt vil det skade den britiske økonomi.

”Det er dårligt for Storbritannien, at der ikke kommer styr på regeringen, for nu står landet i en situation, hvor der skal tages nogle vigtige beslutninger om økonomien. Det er dårligt for os alle sammen, også for Danmark, for vi har Storbritannien vigtigt eksportland,” siger han ifølge TV 2.

Storbritannien ligger nummer fire på listen over de største eksportlande for Danmark.

LÆS OGSÅ: Pernille Vermund: Jeg håber inderligt, at Theresa May vinder

Endvidere pointerer Noa Redington, at man som almindelig dansker bliver berørt af dette, eftersom ”det er interessant, hvem der sidder og styrer England i de her forhandlinger”.

”Storbritannien er også et af de lande, som Danmark historisk set har været tættest på i kraft af vores NATO-medlemskab, men også i EU. Landet er én af Danmarks allerbedste venner sammen med de nordiske lande og Tyskland, og derfor er valget noget, som vi alle sammen bør gå levende op i,” siger Noa Redington ifølge TV 2.

“Storbritannien taber rigtig meget på Brexit”
Også Kristian Hegaard, der sidder i Folketinget for Det Radikale Venstre, mener, at valget vil påvirke Danmark. Det siger han i et interview med Politikeren.dk.

”Et hårdt Brexit med en så stærk økonomi som Storbritannien betyder naturligvis en del for Danmark, da EU i høj grad er bygget op om handelssamarbejde. Det bliver nok hårdest for Storbritannien, da flere firmaer m.v. må flytte,” siger han og uddyber:

”Det betyder meget for Storbritannien, at de ikke længere ønsker at være en del af det stærke europæiske fællesskab, der har sikret vækst, velstand og våbenhvile i Europa i årtier. Storbritannien taber rigtig med på Brexit,”

Kilder: TV 2, DR Nyheder og Danmarks Statistik

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.