Valg i Storbritannien: Få overblikket

Valg i StorbritannienTorsdag er der valg i Storbritannien.

DEL ARTIKLEN

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Torsdag er der valg i Storbritannien, og her vil det afgøres, om konservative Theresa May vil forblive premierminister – eller om posten skal gå til Jeremy Corbyn fra det venstreorienterede parti, Labour.

Ifølge de britiske meningsmålinger kan det gå begge veje.

Da Theresa May udskrev valget, havde hun klare udsigter til at besejre arbejderpartiet Labour. Nu er er De Konservatives føring i meningsmålingerne dog nede på få procentpoint.

Ifølge den seneste meningsmåling fra Opinium står De Konservative til at få 43 procent af stemmerne, mens Labour står til 36 procent.

De britiske meningsmålingsinstitutter lider dog generelt af lav troværdighed, efter de hverken forudså Brexit i 2016 eller De Konservatives valgsejr for to år siden. Det skriver DR Nyheder.

Ligeledes tvivles der på, at Labours fremgang i målingerne reelt holder stik. Det siger DR Nyheders Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

”Kryptokommunist”
Mens Theresa Mays forspring i meningsmålingerne formindskes, er Jeremy Corbyns popularitet steget markant. Og det er der én speciel grund til: Corbyn er blevet ved med at sige det, han har sagt i årevis.

Det gør han trods jævnlig latterliggørelse fra De Konservative. Eksempelvis kalder udenrigsminister Boris Johnson ham en kryptokommunist (en person, der i hemmelighed støtter kommunisme).

”Han fortsætter med sine budskaber, selvom de konservative ikke forsømmer en lejlighed til at gøre grin med ham, og udenrigsminister Boris Johnson for eksempel kalder ham en kryptokommunist,” siger Anna Gaarslev.

Upopulær kovending fra Theresa May
Hos Theresa May og De Konservative har især er en kovending omkring socialpolitikken været upopulær.

Partiet foreslog, at folk skulle betale for deres pleje i alderdommen med friværdien i deres hus – angiveligt for at få finansieret noget af det haltende sundhedsvæsen. En regning, der ifølge TV 2 først skulle betales, når arvingerne overtog huset.

Dette forslag endte dog med at vække ramaskrig, da Labour kaldte det en ’skat på demens’.

Eftersom de ældre er De Konservatives kernevælgere , ville det dermed være katastrofalt for partiet, hvis forslaget skulle ende med at koste dem opbakningen fra denne gruppe.

I sidste ende kan en sejr til Jeremy Corbyn ikke udelukkes, men helt sikkert er det, at Theresa May ikke får det jordskredsvalg, hun havde satset på.

Kilder: DR Nyheder, TV 2 og Opinium

Facebook
Twitter
GOOGLE
Følg på e-mail

Om Skribenten

Mads Øland-Petersen
Chefredaktør på Politikeren.dk - lancerede hjemmesiden d. 27. maj 2015. Politik har i mange år fyldt meget for mig, da jeg simpelthen ikke kan få nok af det. Jeg er 17 år gammel og kommer fra Helsinge i Nordsjælland.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Modtag ugentlige nyhedsbreve med opsummeringer af den forgangne uge. Det er gratis!
Og husk: Du kan altid framelde dig.